بسمه تعالی
ریاست محترم جمهور
حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر ابراهیم رئیسی
سلام علیکم،
حسب استحضار صنعت طیور در کشور، صنعتی پویا و پیشرو و ریشه دار و مجهز به کلیه استاندارد های روز و دارای رتبه های برتر جهانی است. همچنین این صنعت و زنجیره تامین گسترده آن نقشی اساسی در تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی و کشور ایفا نموده و به لحاظ اشتغال فعال و مولد نیز یکی از فراگیرترین بخشهای اقتصادی به شمار می رود. حضرتعالی به خوبی استحضار دارید فعالین این بخش از حامیان اصلی سیاست مردمیسازی یارانهها بودند و در این خصوص در هر مکاتبه، نشست و همایشی نظرات خود را اعلام و در خصوص تبعات مثبت و منفی و نحوه مدیریت آن هشدار دادند. آنچه واضح است مردمیسازی یارانهها ، اقدامی شجاعانه و متهورانه بود که با هدایت حضرتعالی به خوبی و با کمترین عوارض کوتاه مدت در بخش عمومی جامعه انجام پذیرفت. لیکن آنچه باید در خصوص تولیدکنندگان انجام میگرفت به کلی نادیده انگاشته شده و سنگینی بار این جراحی بزرگ اقتصادی، فقط بر دوش این خطشکنان ساختارمند عرصه تولید نهاده شد. بسته حمایتی چندوجهی که برای تولید منظور گردیده بود، می بایستی به نحوی تنظیم میگردید که شکاف قابل توجه سرمایه در گردش را جبران مینمود و از سوی دیگر تقاضا برای محصول تولیدی حفظ گردد و این موضوع در مکاتبات و جلسات متعدد تشکلها با جناب وزیر محترم جهاد کشاورزی و معاونین محترم ایشان مورد تاکید بود. لیکن متاسفانه وعدههای مطروحه، دائر بر تحقق این انتظارات، پس از اجرای طرح مردمیسازی یارانهها تحقق نیافت و اسباب زیان سنگین تولیدکنندگان را فراهم نمود، به نحوی که کاهش شدید تقاضا، بازاری را رقم زد که در آن قیمت فروش، کمتر از هزینههای تولید است و بدین ترتیب منجر به کاهش یا توقف تولید گردیده است. آمار کاهش اشتغال در بخش کشاورزی در بهار جاری، کاهش تولید جوجه یکروزه از 33.5 میلیون قطعه در هفته اول سال ۱۴۰۱ به 22 میلیون قطعه در هفته جاری، کاهش جوجهریزی از 135 میلیون قطعه به حدود 90 میلیون قطعه در تیرماه فقط بخشی از شواهدی است که این امر را تایید می کند.
آرزوی قلبی همه فعالان صنعت طیور، رنگین ساختن سفره مردم، با تامین مکفی و مقرون به صرفه گوشت مرغ است. فلذا این تشکل تقاضا دارد به جهت حفظ ظرفیت های این صنعت و نیز اشتغال قابل توجه آن، دستور فرمائید تمهیدات زیر را هر چه زودتر عملیاتی ساخته و بدینوسیله، از نابودی بیش از پیش گله های مرغ مادر و واحدهای پرورش مرغ گوشتی همچنین بلا استفاده ماندن امکانات سایر حلقههای تولید جلوگیری گردد:
1- حفظ و احیاء و تقویت تقاضای کل: مجموعهای از تمهیدات که تقاضا برای گوشت مرغ را حفظ و ارتقاء بخشد:
الف) تقاضای عمومی: میباید یارانه پرداختی به اقشار هدف به شکل کالا برگ الکترونیک پرداخت گردد تا صرفا به مصرف خرید محصول مورد نظر برسد و بدین ترتیب هم سلامت مصرف کننده و اهداف تغذیهای خانوار محفوظ بماند و هم تقاضا برای تولید گوشت مرغ و جریان درآمدی تولید کننده حفظ شود.
ب) بخش مصارف دولتی: تامین ذخایر استراتژیک کشور که معمولاً از طریق خرید مرغ منجمد توسط شرکت پشتیبانی امور دام انجام می پذیرد، می باید فقط از محل تولید کنندگان داخلی و با مکانیزم خرید به قیمت حمایتی محقق گردد و از هرگونه واردات محصولات مشابه خودداری شود.
ج) صادرات: تغییر مبانی صنعت از جایگزینی واردات به صادرات محور شدن، یک تصمیم استراتژیک است که میباید پایایی و ثبات تامین را به بازارهای هدف القا نماید و ضمناً شاخصهای رقابتپذیری و کیفیت لازم را نیز دارا باشد. لیکن تصمیمات متناوب دائر بر ممنوعیت و آزادسازی صادرات گوشت مرغ، امنیت غذایی، اخلاق تجاری و ایفای تعهدات را در بازار هدف با تهدید مواجه ساخته و اعتماد مشتریان خارجی که با زحمات و هزینههای بسیار به دست آمده است را ذائل خواهد ساخت. بنابراین صادرات به منزله مجاری تنفس و امکان استفاده بهرهور از ظرفیت صنعت طیور و ضامن حفظ اشتغال موجود و بالاخره ابزار استحصال ارز مورد نیاز کشور است و باید همواره مسیر آن باز و با رفع محدودیت و انحصار، برای همه سویه ها میسر باشد.
2- قیمت گذاری دستوری: تعیین قیمت در بازارهایی چون گوشت مرغ، که بی نهایت تولید کننده و مصرف کننده در آن حضور دارند و بازار رقابت کامل محسوب می شوند، تابع عرضه و تقاضا و زیر سیستمهای آن از قبیل کشش درآمدی، قیمتی و کـالاهای جایگزین است و ابـلاغ دستوری قیمت به آن نادیده انگاشتن حقوق تولیدکننده و مصرف کننده، ناقض اصول رقابت و مانع سرمایهگذاری مجدد است. بارهـا گفته شده که در چنین بازارهایی، قیمتگذاری دستوری حل مسائـل دینامیک با فرضیـات استاتیک است و اسباب زیـان تولیدکنندگـان را فراهم مـی سازد.
۳- سرمایه در گردش: تزریق فوری و مکفی سرمایه در گردش به همه بخشهای صنعت طیور و از جمله زنجیرهها، به جهت تامین مالی تولید قراردادی، مشوق اصلی برای جذب مرغداران خرد، به این ساختارهای کلان تولید خواهد بود. زنجیره ها با دریافت این تسهیلات می توانند با در اختیار قرار دادن نهادههای تولید، منجمله جوجه، خوراک و واکسن، دغدغه مرغداران را در خصوص دسترسی به سرمایه در گردش و نهادهها کاهش دهند و با ایجاد بسترهای لازم، تولیدی بهره ور را باعث شوند.
الف) این تسهیلات میباید بطور متمرکز، فوری، با شرایطی تسهیل شده و با سود بانکی متناسب با سایر تشکلها در اختیار زنجیره ها قرارگیرند.
ب) در بخش تامین وثیقه میباید داراییهای زنجیرهها توکنایز شده و برای ترهین در چندین بانک به شکل همزمان قابل ارزیابی باشند.
در پایان، امید است با همت و درایت جمعی، خرد را چراغ راه ساخته و بیش از پیش بتوانیم گامی اساسی در جهت آسایش هموطنان و پیشرفت کشورمان برداریم و با توجه به روند بحرانی موجود صنعت طیور،دستور اقدامات عاجل در این زمینه به وزارت جهاد کشاورزی و دستگاههای اجرایی ذیربط مورد استدعا می باشد.
با احترام
عبدالعلی طهماسبی
رئیس هیئت مدیره
رونوشت: 1- معاون اول ریاست محترم جمهور جناب دکتر مخبر
2-وزیر محترم جهاد کشاورزی جناب دکتر ساداتی نژاد
3-معاون محترم تولیدات دامی جناب مهندس دماوندی نژاد
4-ریاست محترم کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی